Περιφερειακή Ενότητα Έβρου

3ο Τεχνικό Δελτίο Γεωργικών Προειδοποιήσεων καλλιέργειας βαμβακιού 2013

Εκτύπωση

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΝΑΤ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ-ΘΡΑΚΗΣ

ΓΕΝΙΚΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΓΡ/ΚΗΣ ΟΙΚ/ΜΙΑΣ ΚΑΙ ΚΤΗΝ/ΚΗΣ

Δ/ΝΣΗ ΑΓΡ/ΚΗΣ ΟΙΚ/ΜΙΑΣ & ΚΤΗΝ/ΚΗΣ ΟΡΕΣΤΙΑΔΑΣ

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΕΒΡΟΥ

ΤΜΗΜΑ ΠΟΙΟΤΙΚΟΥ & ΦΥΤ/ΚΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ


Ταχ. Δ/νση : Ραιδεστού 9

Ταχ. Κώδικας: 682 00, Ορεστιάδα

Πληροφορίες : Σ. Δερνεκξή

Τηλέφωνο : 2552081717

FAX : 2552021330

2552081723

Ε-mail : Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε.

               : Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε.


Ορεστιάδα, 23/08/2013

Αριθ.πρωτ.: 97605/8952


Η καλλιέργεια του βαμβακιού στην περιοχή μας βρίσκεται σχεδόν στην ολοκλήρωση της καρπόδεσης εξαιρώντας κάποιες όψιμες φυτείες .

Από την παρακολούθηση των φερομονικών παγίδων που τοποθετηθήκαν από την υπηρεσία μας αλλά και των βαμβακοφυτειών, έχει διαπιστωθεί ότι οι συλλήψεις του ρόδινου σκουληκιού βρίσκονται σε χαμηλά επίπεδα και δεν παρατηρούνται προσβολές.

Όσον αφορά το πράσινο σκουλήκι, δεν διαπιστώνεται μεγάλη αύξηση συλλήψεων στις φερομονικές παγίδες, οι προνύμφες όμως σε νεαρά καρύδια - χτένια και άνθη σε αρκετές φυτείες ξεπερνούν τα κατώτατα όρια επέμβασης.

Επειδή αυτή η γενεά (δεύτερη) είναι και η πιο επιζήμια, συνιστούμε στους παραγωγούς να ελέγχουν τακτικά (ανά 2 ημέρες) τις βαμβακοφυτείες τους για την ύπαρξη προνυμφών σε καρύδια και να επεμβαίνουν με χημικούς ψεκασμούς με τα εγκεκριμένα φυτοπροστατευτικά προϊόντα, όπου κρίνεται απαραίτητο.

Τα κατώτατα όρια επέμβασης έχουν ως εξής:

1. Για το πράσινο σκουλήκι στο στάδιο καρποφορίας, δεύτερη γενεά : Τέσσερις νεαρές προνύμφες, μήκους μέχρι ενός εκατοστού ανά εκατό φυτά ή μια νεαρή προνύμφη στα φυτά γραμμής μήκους ενάμιση μέτρου.

2. Για το ρόδινο σκουλήκι, όταν διαπιστωθούν, στο εσωτερικό νεαρών καρυδιών ηλικίας δύο εβδομάδων περίπου, προνύμφες ρόδινου σε ποσοστό 5-8% στα εκατό καρύδια.

Επισημαίνουμε ότι, σε πολλές περιπτώσεις, ένας ψεκασμός δεν είναι αρκετός και υπάρχει πιθανότητα να χρειαστεί επανάληψη της επέμβασης μετά από δέκα περίπου ημέρες, πάντα μετά από έλεγχο της βαμβακοφυτείας.

Για περισσότερες πληροφορίες οι παραγωγοί να απευθύνονται στους τοπικούς γεωπόνους και στην Υπηρεσία μας, στο τμήμα Ποιοτικού και Φυτουγειονομικού ελέγχου στα τηλέφωνα 2552081717 & 2552081718.

 

ΜΕΠ

Ο ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ

ΔΑΔΟΥΣΗΣ ΚΩΝ/ΝΟΣ