Περιφερειακή Ενότητα Έβρου

1ο τακτικό δελτίο προγράμματος Γεωργικών Προειδοποιήσεων φυτοπροστασίας βαμβακοκαλλιέργειας

Εκτύπωση

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΝΑΤ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ. & ΘΡΑΚΗΣ

ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ

ΑΓΡ/ΚΗΣ ΟΙΚ/ΜΙΑΣ & ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΗΣ

Δ/ΝΣΗ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ & ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΗΣ

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΕΒΡΟΥ

ΤΜΗΜΑ : Ποιοτικού & Φυτουγειονομικού Ελέγχου

Δημητρίου & Καραολή 40

68100 Αλεξανδρούπολη

FAX : 2551350416-2555022150

ΠΛΗΡΟΦ.:Δ. Κασπαρίδης

Τηλέφωνο-fax : 2555022150

Email : Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε.


Αλεξ/πολη 02-08-2017

Αριθμ. Πρωτ. 14736


ΘΕΜΑ: « 1ο Τακτικό Δελτίο Προγράμματος Γεωργικών Προειδοποιήσεων φυτοπροστασίας της Βαμβακοκαλλιέργειας 2017»

Η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης- Περιφερειακή Ενότητα Έβρου και η Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής ΠΕ ΕΒΡΟΥ σε συνεργασία με το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών και Ποιοτικού Ελέγχου Καβάλας εκδίδει το παρόν δελτίο γεωργικών προειδοποιήσεων με στόχο την ενημέρωση των βαμβακοπαραγωγών για την έγκαιρη φυτοπροστασία της καλλιέργειας του βαμβακιού.

Ο βαμβακοπαραγωγός πρέπει να ενεργεί λαμβάνοντας υπόψη τα Δελτία Προειδοποιήσεων αλλά και τους δικούς του ελέγχους στα χωράφια του, οι οποίοι το διάστημα αυτό πρέπει να είναι τακτικοί.

Η σπορά τη φετινή χρονιά ήταν κανονική, με ελάχιστες επανασπορές. Οι καιρικές συνθήκες μετά τη σπορά καθυστέρησαν αρχικά την ανάπτυξη σε πολλές φυτείες , ωστόσο σήμερα στα περισσότερα χωράφια παρατηρείται κανονική για την εποχή ανάπτυξη.

Οι βαμβακοφυτείες βρίσκονται πλέον σε πλήρη άνθηση και καρπόδεση.

Οι συλλήψεις στο δίκτυο παγίδων το τελευταίο διάστημα είναι σε πολύ χαμηλά επίπεδα, όμως δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι είδη έχει ξεκινήσει η εκκόλαψη της δεύτερης γενεάς του πράσινου σκουληκιού και επομένως το επόμενο διάστημα οι έλεγχοι πρέπει να είναι πολύ συχνοί για την παρουσία μικρών προνυμφών.

Με βάση τους δικούς μας ελέγχους σε βαμβακοφυτείες δεν παρατηρήθηκε προσβολή από ρόδινο σκουλήκι.

Συστάσεις

Την περίοδο αυτή και μέχρι 15-20 Αυγούστου, για να αντιμετωπίσουμε με επιτυχία την γενιά αυτή πρέπει:

α) Οι βαμβακοπαραγωγοί να φροντίσουν να έχουν ισορροπημένα (ψημένα) βαμβάκια, με σωστό πότισμα, έτσι ώστε να μην έχουμε υπερβολική ανάπτυξη με τρυφερά όργανα τα οποία είναι ελκυστικά για τα επιβλαβή έντομα. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί όπου κριθεί αναγκαίο , και με τη χρήση κατάλληλων ρυθμιστών ανάπτυξης.

β) Συχνό έλεγχο στα καρποφόρα όργανα. Ο έλεγχος γίνεται σε τυχαία σημεία στο χωράφι, και κυρίως εκεί όπου τα φυτά έχουν πλούσια βλάστηση.

γ) Δεν πρέπει να βιαστούν να ψεκάσουν, εξοντώνοντας σημαντικούς πληθυσμούς από ωφέλημα έντομα που είναι εγκατεστημένα στο βαμβάκι τη περίοδο αυτή. Όριο επέμβασης είναι 4 νεαρές προνύμφες (σκουλήκια) στα 100 φυτά ή περισσότερα από 1 σκουλήκια σε κάθε μέτρο.

Οι γεωπόνοι της Δνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Έβρου στα τηλέφωνα 2555022150 -2551357165-2551357167-2551357168-2551357169 καθώς και στα τοπικά γραφεία Φερών ,Τυχερού, Σουφλίου, μπορούν να βοηθήσουν στην κατεύθυνση αυτή.

Σε περίπτωση ανάγκης ψεκασμού οι παραγωγοί πρέπει:

α) να χρησιμοποιούν εγκεκριμένα φυτοφάρμακα

β) να λαμβάνουν μέριμνα για την ασφάλεια των μελισσών, ειδοποιώντας τους μελισσοκόμους για την απομάκρυνση των κυψελών. Οι ψεκασμοί να γίνονται απογευματινές ώρες όταν σταματούν οι πτήσεις των μελισσών.

γ) στην προμήθεια γεωργικών φαρμάκων να τηρείται το αρχείο ηλεκτρονικής καταχώρησης.

δ) τα κενά δοχεία να ξεπλένονται και να τοποθετούνται στους ειδικούς κάδους συλλογής.