Περιφερειακή Ενότητα Έβρου

Συνεδρίασε χτες το Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας της Π.Ε. Έβρου. Τι συζητήθηκε.

Εκτύπωση

img 4819Πραγματοποιήθηκε χτες η συνεδρίαση του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας της Περιφερειακής Ενότητας Έβρου υπό την προεδρία της Αντιπεριφερειάρχη Έβρου Γεωργίας Νικολάου – Μαυρανεζούλη για την έγκαιρη αντιμετώπιση χιονοπτώσεων και πλημμυρών κατά τον φετινό χειμώνα.

Οι εκπρόσωποι των εμπλεκόμενων φορέων ανέπτυξαν τις δράσεις που έχουν αναλάβει για την προετοιμασία των υπηρεσιών τους ενόψει του χειμώνα, ανέφεραν προβλήματα και δυσκολίες, έκαναν προτάσεις για ακόμη πιο αγαστή συνεργασία των φορέων.

Στη διάρκεια της σύσκεψης έγινε αναφορά στο θέμα που έχει αντιμετωπίζουν η Περιφερειακή Ενότητα Έβρου και ορισμένοι Δήμοι του νομού λόγω συνταξιοδότησης χειριστών μηχανημάτων, και όπως τονίστηκε ήδη αναζητούνται τρόποι επίλυσής του. Εντός των ημερών θα γίνει και το κάλεσμα από την Π.Ε. Έβρου προς τους ιδιοκτήτες μηχανημάτων του νομού που επιθυμούν να εκμισθώσουν τα μηχανήματά τους για την περίοδο του χειμώνα για σύναψη σχετικών συμβάσεων.

«Η σημερινή σύσκεψη του Σ.Ο.Π.Π. είναι μια προσπάθεια να οργανωθεί η Π.Ε. Έβρου ενόψει των χιονοπτώσεων, του παγετού, των πλημμυρών. Έγινε μια αποτύπωση της κατάστασης που επικρατεί αυτή τη στιγμή, του βαθμού ετοιμότητας που βρίσκεται η Π.Ε. Έβρου, των παραλείψεων που υπάρχουν, και τι μπορεί να αντιμετωπιστεί στο λίγο χρόνο που μένει ούτως ώστε να είμαστε έτοιμοι για τον χειμώνα. Υπάρχουν ακόμη δυσκολίες, αλλά υπάρχει και διάθεση να αντιμετωπιστούν για να μην έχουμε έντονα προβλήματα τον χειμώνα.» δήλωσε η Αντιπεριφερειάρχης Έβρου.

Αναφορικά με τα αναχώματα είπε «Δεν έχει γίνει ακόμη αποκατάστασητων αναχωμάτων. img 4826Η αρμοδιότητα δεν ανήκει πλέον στην Περιφέρεια, αλλά στην καινούργια υπηρεσία, την Ειδική Υπηρεσία Δημοσίων Έργων Αντιπλημμυρικής προστασίας της Κοιλάδας του ποταμού Έβρου και των παραποτάμων του (ΕΥΔΕ Έβρου), η οποία δεν έχει ακόμη συγκροτηθεί. Η προσπάθεια που γίνεται και από τον Περιφερειάρχη και από μένα προσωπικά είναι σ' αυτή την μεταβατική περίοδο να δοθούν προσωρινά οι αρμοδιότητες στην Π.Ε. Έβρου ούτως ώστε να αντιμετωπίσουμε το θέμα των πλημμυρών. Ανεξάρτητα όμως από την έκβαση των προσπαθειών μας αυτών ξεκινάμε τη δημοπράτηση τριών έργων που θεωρούνται πολύ επείγοντα.»

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης τονίστηκε η ανάγκη καταγραφής από πλευράς Δήμων των ασθενών και των εγκυμονούσων γυναικών που ενδεχομένως να χρειαστούν διακομιδή σε νοσοκομειακές μονάδες.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο Διευθυντής Πολιτικής Προστασίας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κώστας Κοκολάκης, ο Διευθυντής Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Α.Μ.Θ. Κώστας Χουβαρδάς, ο Αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενούς Τομέα Γεώργιος Ούστογλου, οι Δήμαρχοι Σουφλίου και Σαμοθράκης κ.κ. Ευάγγελος Πουλιλιός και Γιώργιος Χανός, ο Αντιδήμαρχος Προγραμματισμού & Ανάπτυξης Δήμου Αλεξανδρούπολης Αντώνης Βαμβακερός, ο Αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας και Δημοτικής Ενότητας Τριγώνου Δήμου Ορεστιάδας Βασίλης Δολαψής, η Αντιδήμαρχος Διοικητικών & Οικονομικών Υπηρεσιών Δήμου Διδυμοτείχου Αθανασία Γκουγκούδη, εκπρόσωποι στρατιωτικών, αστυνομικών, πυροσβεστικών, λιμενικών αρχών, εκπρόσωποι της ΕΓΝΑΤΙΑ Α.Ε., της ΔΕΗ, των Δ/σεων Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης, Εθελοντικών Ομάδων, υπηρεσιακοί παράγοντες.